12425 - Established June, 2013 - all GRiSO, all the time...
 
HomeFAQRegisterLog in

Share | 
 

 Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
jollyjeweller
Montanarolo
Montanarolo


Posts : 13
Join date : 2013-12-09

PostSubject: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Mon Dec 09, 2013 12:19 pm

Speedo only shows zero.
Odo doesn't change.
Red warning triangle light is on.
LCD display says "Service".

I've read this is the Speedo sensor on the rear wheel gone , probably water ingress.
Any thoughts, will a good splosh of WD 40 sort it ?
Ta !
Back to top Go down
Pete Roper
GRiSO
GRiSO


Posts : 3783
Join date : 2013-05-29
Age : 59

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Mon Dec 09, 2013 12:28 pm

Speedo sensor on bevelbox was prone to failing due to water intrusion. You mentioned in your other post that you had recently spent considerable time cleaning the bike. Did you wash it? Anyway, my first move would be to remove and examine the sensor and dry it out well with a hair drier. After this it can be re-sealed using silicone. Pay particular attention to where the cable enters the pick-up. If that fails buy a new one, (New ones are better made.).

WRT stalling on start up? Find out what map it has installed. If its a comparatively early bike, (Its an '09 isn't it?) it may still have the GRS8V01 or 02 map in, both of these were pretty ordinary but can be overwritten with Navigator, PADS or even Axone with the 68S map. If this fails to fix it then, (providing the machine is mechanically sound.) there are other mapping alternatives like Rexxer or Guzzidiag that can be used to reflash the ECU with alternative mappings. The 68S is a great improvement over the early maps though.

Pete
Back to top Go down
jollyjeweller
Montanarolo
Montanarolo


Posts : 13
Join date : 2013-12-09

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Mon Dec 09, 2013 2:13 pm

Pete.
It's a May 2010 build if that helps.
N.
Back to top Go down
Pete Roper
GRiSO
GRiSO


Posts : 3783
Join date : 2013-05-29
Age : 59

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Mon Dec 09, 2013 4:57 pm

Not really. It was about that time that the GRS8V03 map came out. Only way to check is to plug in a scan tool.

Also it is VERY important that the bike actually be tuned properly. First things to check a are the throttle stop screw on the LH throttle body. This should be sealed with paint and NOT disturbed, ever! Then check the air bleed screws. Only one of them should be open. Both closed may be OK but both open definitely isn't. If both of them are open get it tuned properly. It'll make a world of difference.

Pete
Back to top Go down
jollyjeweller
Montanarolo
Montanarolo


Posts : 13
Join date : 2013-12-09

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Tue Dec 10, 2013 12:38 am

Thanks Pete.
I know a guy who was head spanner man for Aprilia who worked on my Futura and a mate's Colin Edwards replica Mille , I may get him to have a good look at it.
Cheers.
Back to top Go down
jollyjeweller
Montanarolo
Montanarolo


Posts : 13
Join date : 2013-12-09

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Fri Dec 13, 2013 4:32 am

Well...the dealer sent my issue to the MG helpdesk , and they came back with....Speedo Sensor failure :-)
A new one is on order, but the Italian couriers are on strike, and then the dealer will be closed from Dec 24th to Jan 2nd, so it looks like my Garmin Zumo will be the speedo for the near future.
Suppose any riding I do will be free miles, and the Odo is stuck as well ;-)
Back to top Go down
Weißgerät
Montanarolo
Montanarolo


Posts : 18
Join date : 2014-08-06
Age : 66

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Thu Aug 07, 2014 1:35 pm

I acquired the GRiSO only last spring (2013), second hand.
It's built in June 2009, low mileage.
The speedo (and odo) failed during first ride in rain last summer. Tried to have it fixed by the remedy in Pete's first reply above during the winter, but apparently not successfully.

So...... do I try again to dry out and seal the sensor & cable, or should I just go ahead and change the sensor? Anybody know what sort of costs we are talking about?
Back to top Go down
Weißgerät
Montanarolo
Montanarolo


Posts : 18
Join date : 2014-08-06
Age : 66

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Thu Aug 07, 2014 1:36 pm

jollyjeweller wrote:
Well...the dealer sent my issue to the MG helpdesk , and they came back with....Speedo Sensor failure :-)
A new one is on order, but the Italian couriers are on strike, and then the dealer will be closed from Dec 24th to Jan 2nd, so it looks like my Garmin Zumo will be the speedo for the near future.
Suppose any riding I do will be free miles, and the Odo is stuck as well ;-)

Hey, Jollyjeweller, how did this turn out?
Back to top Go down
Pete Roper
GRiSO
GRiSO


Posts : 3783
Join date : 2013-05-29
Age : 59

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Thu Aug 07, 2014 3:04 pm

Retails for $80AU over here.

Pete
Back to top Go down
Slo_Mo_Shun
Tanabuso
Tanabuso


Posts : 92
Join date : 2014-01-12

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Fri Aug 08, 2014 12:03 am

jollyjeweller wrote:
Well...the dealer sent my issue to the MG helpdesk , and they came back with....Speedo Sensor failure :-)
A new one is on order, but the Italian couriers are on strike, and then the dealer will be closed from Dec 24th to Jan 2nd, so it looks like my Garmin Zumo will be the speedo for the near future.
Suppose any riding I do will be free miles, and the Odo is stuck as well ;-)

There is a pictorial guide to resealing the sensor on the web somewhere, I cant remember where I saw it. Had the same problem with my 4V GRiSO. Keep the old sensor as a spare for yourself or to lend out.
Back to top Go down
svru
Carlotto
Carlotto


Posts : 38
Join date : 2013-12-25
Age : 52

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Fri Aug 08, 2014 6:45 am

Weißgerät wrote:
Anybody know what sort of costs we are talking about?


Stein-Dinse - Speedo sen­sor Bellagio,­ Gri­so,­ Stel­vio
Product no.: 06765400

31€ + 16.50€ shipping, add VAT for import to Norway; about 500 NOK.


Svein
Back to top Go down
Weißgerät
Montanarolo
Montanarolo


Posts : 18
Join date : 2014-08-06
Age : 66

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Fri Aug 08, 2014 3:54 pm

Pete, slo-mo, Svein; thanks for replies
I take it the new sensor fixes this problem then.
Svein, did you have to do the change on your bike?

cheers, Per
Back to top Go down
Pete Roper
GRiSO
GRiSO


Posts : 3783
Join date : 2013-05-29
Age : 59

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Fri Aug 08, 2014 5:09 pm

The early ones were shit and allowed water in. The later ones are better although I've still had one or two give problems. Generally though, yes, it fixes it. Its a very easy swap.

Pete
Back to top Go down
svru
Carlotto
Carlotto


Posts : 38
Join date : 2013-12-25
Age : 52

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Sat Aug 09, 2014 1:10 am

No need for changing it yet, no failure even though the bike is a 2008. Did the silicone trick this spring.

Svein
Back to top Go down
Triman023
Grignapoco
Grignapoco


Posts : 178
Join date : 2014-06-05
Age : 66

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Sun Aug 17, 2014 8:46 pm

My bike got the zero speed speedo problem, but I live in California, it's dry as a bone here!
Only have 300 miles on the bike so off to the dealer under warranty.
Back to top Go down
DungeonMaster
GRiSO
GRiSO


Posts : 1163
Join date : 2013-11-26
Age : 53

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Mon Aug 18, 2014 6:48 am

Triman023 wrote:
My bike got the zero speed speedo problem, but I live in California, it's dry as a bone here!
Only have 300 miles on the bike so off to the dealer under warranty.

My speedo will fail me in the Mojave Desert. When I do a shakedown ride after a wash.
But it fails Every Time it gets wet.

DM
Back to top Go down
Weißgerät
Montanarolo
Montanarolo


Posts : 18
Join date : 2014-08-06
Age : 66

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Mon Aug 18, 2014 8:53 am

Well now, it seems that my speedo fails ONLY ON THE FIRST WET TRIP OF THE SEASON! And not during subsequent wet rides....
Doesn't make sense to me???
Anyway, unless anyone comes up with a brighter idea I'll probably change the sensor this winter.
Back to top Go down
Triman023
Grignapoco
Grignapoco


Posts : 178
Join date : 2014-06-05
Age : 66

PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Thu Aug 21, 2014 10:17 am

OK its back! I was on my way to the dealer too. So far its working. As HAL9000 says "keep the unit in operation until it fails, Dave".
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !   Today at 7:58 pm

Back to top Go down
 
Yikes...Dead Speedo on GRiSO 8 V !
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GRiSO ghetto :: The Ghetto :: GRiSOLOGY-
Jump to: