12425 - Established June, 2013 - all GRiSO, all the time...
 
HomeFAQRegisterLog in

Share | 
 

 8v not Returning to idle

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Uzidzit
Tiradritto
Tiradritto


Posts : 325
Join date : 2013-12-01

PostSubject: 8v not Returning to idle   Sun Jul 20, 2014 8:10 am

The symptom: riding around and when coming to a stop i start to down shift normally and when I get to the stop with the clutch pulled in the engine stays at 3,000 to 3,500rpm.  I can put it in neutral (I am usually in first at this point) blip the throttle and it will come back down to 3,000 to 3,500 but no lower. I can slip the clutch while holding the brake for just a second and the engine speed will come down but as soon as the clutch is pulled in or it is in neutral back to 3,000 it goes.

The only way to get it to come back to idleing normally is to kill the engine with the key and re-start.  it will behave as it should for a while till this happens again.  usually about once or twice in 200 miles.

This condition has been present since mile 0 and has gotten no better or worse.
so far:
this throws no error code
cables are fine and adjusted correctly (the butterfly is on the stop when this happens I checked)
no intake leaks
behavior has never changed with any map or software revision

I let this go during the break in period as a break in glitch but it has persisted

The bad part is that this is very intermittent
Back to top Go down
Pete Roper
GRiSO
GRiSO


Posts : 3783
Join date : 2013-05-29
Age : 59

PostSubject: Re: 8v not Returning to idle   Sun Jul 20, 2014 9:10 am

Just asking but you have done a TB balance and TPS re-set? Only one air bleed open? Is the charcoal canister still installed?

If the answer to these is 'Yes' my next step would be to try physically clamping off the stepper feed nice the engine is warm and seeing if that cures it. I've heard of a couple of bikes that have high idle issues but have never actually had one that I've had a chance to fix. The last customer I had had a little tanty because I couldn't fix it miraculously on the spot by sacrificing a chicken on the tank and never came back to allow me to do any real diagnostic work. That was a Norge, 2O2 sensor motor. He *Fixed* it by disabling the stepper by installing a tap in the line which I would of considered a kludge but he thinks is an acceptable solution. I personally doubt it is stepper related but if you'd like to swap yours out I have a spare you're welcome to borrow.

Pete
Back to top Go down
Uzidzit
Tiradritto
Tiradritto


Posts : 325
Join date : 2013-12-01

PostSubject: Re: 8v not Returning to idle   Sun Jul 20, 2014 12:40 pm

The charcoal canister is still on this one, only the left bleed open and the sync is spot on.

Was wondering about the stepper but was not sure if it was always active or just during the warm up on this bike...will try clamping the feed.

The bugger of this one is it only shows up when the engine is hot after 50-75 miles or maybe 100miles of continuous running. After the re-start it may not happen again or it may happen a few times within 20 miles or so.

Have you had a bad TPS sensor? was wondering what the symptoms were if you have had one.










Back to top Go down
Pete Roper
GRiSO
GRiSO


Posts : 3783
Join date : 2013-05-29
Age : 59

PostSubject: Re: 8v not Returning to idle   Sun Jul 20, 2014 3:26 pm

Never had a bad TPS. Doesn't mean it can't happen of course Very Happy.

Pete
Back to top Go down
beetle
GRiSO
GRiSO


Posts : 3976
Join date : 2013-09-30

PostSubject: Re: 8v not Returning to idle   Sun Jul 20, 2014 4:17 pm

You should try the ScanM5x app to see what the TPS/injection values are when this happens.
Back to top Go down
beetle
GRiSO
GRiSO


Posts : 3976
Join date : 2013-09-30

PostSubject: Re: 8v not Returning to idle   Tue Jul 22, 2014 3:29 pm

Another thing to try: If you suspect your TPS, use the graphing tool in GuzziDiag to check for any noise in the TPS curve.
Back to top Go down
Uzidzit
Tiradritto
Tiradritto


Posts : 325
Join date : 2013-12-01

PostSubject: Re: 8v not Returning to idle   Tue Jul 22, 2014 5:12 pm

looking like the stepper
Back to top Go down
Pete Roper
GRiSO
GRiSO


Posts : 3783
Join date : 2013-05-29
Age : 59

PostSubject: Re: 8v not Returning to idle   Tue Jul 22, 2014 7:09 pm

I'll be back in Bungendore in about ten days. If you can wait that long I can flick my spare off to you.

Pete
Back to top Go down
Uzidzit
Tiradritto
Tiradritto


Posts : 325
Join date : 2013-12-01

PostSubject: Re: 8v not Returning to idle   Tue Jul 22, 2014 7:30 pm

that will be fine, I'll pm an address, and can cover the cost on what ever way is good for you...no steppers in NA parts. big surprise. Glad of this actually as the tps is not avail any where and is like $585 I think it is the same a a part on the older buells, which means one may be had if needed
Back to top Go down
John Lyon
Tanabuso
Tanabuso


Posts : 50
Join date : 2014-02-01

PostSubject: Re: 8v not Returning to idle   Sun Aug 10, 2014 10:26 pm

For what it's worth, my local shop said they reset the TPS, but I used Ducatidiag to do to myself and the idle instantly went down to normal.  I've also removed the cannister, but that came later for good measure.
Back to top Go down
Uzidzit
Tiradritto
Tiradritto


Posts : 325
Join date : 2013-12-01

PostSubject: Re: 8v not Returning to idle   Tue Aug 12, 2014 11:17 am

been done many times at every map iteration, this one has some other failed component or wiring harness fault right now I am load testing every conductor in the wiring harness
Back to top Go down
rboe
Tiradritto
Tiradritto


Posts : 306
Join date : 2014-04-21

PostSubject: Re: 8v not Returning to idle   Wed Aug 20, 2014 7:04 am

Did the replacement stepper cure the problem?
Back to top Go down
Uzidzit
Tiradritto
Tiradritto


Posts : 325
Join date : 2013-12-01

PostSubject: Re: 8v not Returning to idle   Wed Aug 20, 2014 8:45 am

Not 100% sure yet it seems to have but I have a failing crank sensor (it works fine to a given temp then it starts being flaky) and an injector that has gone south so I am not 100% sure that the idle issue is fixed.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: 8v not Returning to idle   Today at 1:42 am

Back to top Go down
 
8v not Returning to idle
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GRiSO ghetto :: The Ghetto :: GRiSOLOGY-
Jump to: