12425 - Established June, 2013 - all GRiSO, all the time...
 
HomeFAQRegisterLog in
Share | 
 

 ECU kaput?

Go down 
AuthorMessage
davem
Biondino
Biondino
avatar

Posts : 282
Join date : 2013-12-17

PostSubject: ECU kaput?   Fri Jul 20, 2018 12:47 am

The ECU seems to have gone on strike.

There are no faults showing on the dash diagnostics but Guzzidiag won't connect any longer.
Other than the dash showing the red triangle and the ecu disconnected symbol which normally only appears when I download a map nothing else works.

Any help much appreciated.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
beetle
GRiSO
GRiSO
avatar

Posts : 5929
Join date : 2013-09-30

PostSubject: Re: ECU kaput?   Fri Jul 20, 2018 12:55 am

Check the usual suspects. ECU ground and connectors. Assuming battery is OK.



Back to top Go down
https://www.griso.org
Oz1200Guzzi
Don Abbondio
Don Abbondio
avatar

Posts : 3194
Join date : 2014-03-13
Age : 64

PostSubject: Re: ECU kaput?   Fri Jul 20, 2018 1:03 am

The time gives a "hint" that something went amiss at some point. Disconnect power overnight and try again in the morning, check earths and plugs as Mark suggested
Back to top Go down
davem
Biondino
Biondino
avatar

Posts : 282
Join date : 2013-12-17

PostSubject: Re: ECU kaput?   Fri Jul 20, 2018 1:03 am

Thanks for the reply Mark. I have checked the ecu ground wire and that seems fine. The battery is on charge but I had this as a intermittent fault for a few days when the battery was fully charged, now it has downed tools completely.

I have loaded a dozen or so map variants over the 12 months I have had the bike, I wonder if this has caused the problem.
Back to top Go down
Oz1200Guzzi
Don Abbondio
Don Abbondio
avatar

Posts : 3194
Join date : 2014-03-13
Age : 64

PostSubject: Re: ECU kaput?   Fri Jul 20, 2018 1:05 am

Might just need some "time out".
Back to top Go down
davem
Biondino
Biondino
avatar

Posts : 282
Join date : 2013-12-17

PostSubject: Re: ECU kaput?   Fri Jul 20, 2018 2:19 am

If I have to replace the ecu has it got to be a 1100 GRiSO item or are there alternatives?
Back to top Go down
kiwi dave
Biondino
Biondino
avatar

Posts : 210
Join date : 2014-04-23
Age : 71

PostSubject: Re: ECU kaput?   Fri Jul 20, 2018 3:05 am

Any IAW-5AM will do. Just upload the map for your bike (original or update) onto your new ECU, reset the TPS and you should be good to go.
Back to top Go down
https://guzzigander.com
beetle
GRiSO
GRiSO
avatar

Posts : 5929
Join date : 2013-09-30

PostSubject: Re: ECU kaput?   Fri Jul 20, 2018 3:18 am

davem wrote:

I have loaded  a dozen or so map variants over the 12 months I have had the bike, I wonder if this has caused the problem.



Doubtful. I've flashed mine more than 100 times. I don't think one of these ECU's would fade away. If you can't find any other cause, make sure the replacement is a HW610 version.




Back to top Go down
https://www.griso.org
davem
Biondino
Biondino
avatar

Posts : 282
Join date : 2013-12-17

PostSubject: Re: ECU kaput?   Fri Jul 20, 2018 3:42 am

I managed to find something on another  forum that said:

"there is also a wire loop ( orange) , under the cover at the back of the seat , held by x2 bolts . check this"

I pulled the snorkel off and had a root round pulling a few wires and hey presto the ecu fired up.
So it could be a fault in the seat area wiring not the ecu itself.
Of course this may only be a temporary fix. Watch this space.


Last edited by davem on Fri Jul 20, 2018 6:25 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
beetle
GRiSO
GRiSO
avatar

Posts : 5929
Join date : 2013-09-30

PostSubject: Re: ECU kaput?   Fri Jul 20, 2018 3:52 am

Ah, the old "diode presetting" loop. I keep forgetting about that, because it's not on the 8V loom. Good find!



Back to top Go down
https://www.griso.org
davem
Biondino
Biondino
avatar

Posts : 282
Join date : 2013-12-17

PostSubject: Re: ECU kaput?   Fri Jul 20, 2018 6:24 am

Mark what's a diode presetting loop?
Back to top Go down
davem
Biondino
Biondino
avatar

Posts : 282
Join date : 2013-12-17

PostSubject: Re: ECU kaput?   Fri Jul 20, 2018 7:39 am

Anyway the little bastard looks like this:
[You must be registered and logged in to see this image.]

Unplug it and the ecu goes tits up.

I can't find a fault with mine but it seems to be the culprit.
Back to top Go down
beetle
GRiSO
GRiSO
avatar

Posts : 5929
Join date : 2013-09-30

PostSubject: Re: ECU kaput?   Fri Jul 20, 2018 2:58 pm

"Diode presetting" is Guzzi-speak for reverse polarity protection. Just a diode. It's a redundancy from earlier models. The 5AM doesn't need it, but someone forgot to tell Luigi. They removed it from the 8V models.




Back to top Go down
https://www.griso.org
 
ECU kaput?
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GRiSO ghetto :: The Ghetto :: GRiSOLOGY-
Jump to: