GRiSO ghetto
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


12425 - Established June, 2013 - all GRiSO, all the time...
 
HomeRegisterLog in

 

 Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!

Go down 
+4
Pete Roper
paulbrice
Oz1200Guzzi
Wet Coaster
8 posters
AuthorMessage
Wet Coaster
Carlotto
Carlotto
Wet Coaster


Posts : 38
Join date : 2015-03-11

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Wed Jul 12, 2023 9:33 pm

2007 1100 Backstory: I'd ridden the bike until May then I was away for 8 weeks, had the battery on trickle. Came back bike won't start, no lights, not even the flashing triangle. Dead.

I put the battery (3 years old Yuasa YTX20CH-BS) on a 2 AMP charge for 4 hours. Check with the meter I have 11V. Install the battery and I get nothing except a dim glow from the headlight when I put the lock in "park" mode. Otherwise no sign of life at all.

Then I wiggle the key and the dash does the sweep and I hear some clicks and then nothing except a momentary code APMG 0022 on the dash. So I try my spare 8 year old battery. This time I get a lot of clicks from under the seat and an "ECU Disconnect" on the bottom of the dash. No start, no lights. So then I check all the fuses. All good. I do some Googling and discover Startus Interruptus so I start checking grounds, they appear clean and tight. Try again, same results. I put both batteries on trickle for the night.

Next day the dash alternates between ECU disconnect and SERVICE! I remove the ECU, hit the contacts with some SPRAY KLEEN, remove the ground hit it with some steel wool and replace. Now I get SERVICE! and no start. I do manage to briefly get the dash menu to switch to battery and it shows 7.1V and it keeps dropping. Change batteries, same thing.

So here's my question, before I plunk down $170 for a new battery is it possible that all this is because both batteries are sacked? Or do I have bigger problems? I'd hate to buy a battery and find I didn't need it. I've done that once before (it was a fuse!)

PS When I removed the tank to get a look at the alternator, I noticed that one of the tank hex bolts is stripped (it wasn't me, honest). Does anyone know off hand what the specs are so I can replace them?
Back to top Go down
Oz1200Guzzi
Don Abbondio
Don Abbondio
Oz1200Guzzi


Posts : 6080
Join date : 2014-03-13
Age : 69

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Wed Jul 12, 2023 10:58 pm

Sounds like a flat battery. However the voltage of a battery should be taken at the terminals of the battery and not through the dash. If you don't have a multimeter, it is good to get one - they can be picked up from about $30 (up to several thousands). If your real battery is below 12.x volts, it will fail to start.

what could be wrong? several things
- ECU earth
- main earth (behind the starter cover - known to cause issues - some of us have moved it to the clutch housing bolt, just above - better spot)
- might also be an antenna issue, this is around the key itself
- crook relay

Please do one thing at a time and test. If you do a whole pile of things and it then works, you will be no wiser. If in doubt, report back here often.

What sort of trickle charger do you have?

lcjohnny likes this post

Back to top Go down
Wet Coaster
Carlotto
Carlotto
Wet Coaster


Posts : 38
Join date : 2015-03-11

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect SERVICE! Help   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Wed Jul 12, 2023 11:53 pm

I compressed events to make a long story shorter. I may have missed a few details.

I do have a multimeter, which I used to:
Test the batteries both on and off the bike both times I get 11V. The dash reports 6.5-7V.
Do a continuity check between the (-) battery cable and different points on the bike. All check out.

I removed the ECU cleaned the contacts and cleaned the ECU earth. No change.
I checked the main earth. Took the antenna off and checked the connection. No change
Sprayed contact cleaner on the ignition switch. No change.

Trickle charger is an old Yuasa.

My prime suspect is the battery, and if I wasn't such a cheap bastard I'd buy a new one. My fear is that I'm wrong and it's something else.
Back to top Go down
Oz1200Guzzi
Don Abbondio
Don Abbondio
Oz1200Guzzi


Posts : 6080
Join date : 2014-03-13
Age : 69

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Thu Jul 13, 2023 12:14 am

If you've got 11 v on each battery, you have answered your own question. It will never start at that voltage. While it is 11 volts without a load, it will probably drop to an obscene 3 or 4 volts under load. Your battery (well both of them) seem to have terminated.

If in doubt, take them to your local auto electrical shop and get them to load test them. Save your pennies for a new one.

When you d get it all going again, check your charging system. At idle the battery voltage should be between 12.4 and 13 volts. When revved up, it should go up to over 13, ideally 13.8 volts (defined charging voltage for a 12 volt system). Some go higher. If you are thinking of a LiFePO4 battery (many of us have these) you will require 14v or higher to keep a good charge


Last edited by Oz1200Guzzi on Thu Jul 13, 2023 12:32 am; edited 1 time in total

lcjohnny likes this post

Back to top Go down
paulbrice
GRiSO Capo
GRiSO Capo
paulbrice


Posts : 1452
Join date : 2015-01-04
Age : 62

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Thu Jul 13, 2023 12:31 am

Parts list for tank bolts here (2007 1100 is same as this - I checked) OR you could measure it (incl screw pitch guage)...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Oz1200Guzzi and JohnA like this post

Back to top Go down
Pete Roper
GRiSO Capo
GRiSO Capo
Pete Roper


Posts : 10291
Join date : 2013-05-29
Age : 67

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Thu Jul 13, 2023 3:40 am

Get a battery. A 20 AH one not a 16.
Back to top Go down
Holger
Grignapoco
Grignapoco
Holger


Posts : 141
Join date : 2020-08-22
Age : 72

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Thu Jul 13, 2023 5:15 am

hello, of course your battery is dead....

charged it has 12.8 volts and no longer hook it to a maintenance device.

Get a Ctek charger and run a charging light from the battery terminals.
If this indicates yellow at about 4-5 weeks, then only 12 hours on the charger and good.

This is the best way to maintain your new battery.
Also remember, if you now buy a new battery, yes 20AH, then first charge, then install.
Back to top Go down
Wet Coaster
Carlotto
Carlotto
Wet Coaster


Posts : 38
Join date : 2015-03-11

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Thu Jul 13, 2023 9:44 am

Ok, I'm ordering a battery. I've spent enough time troubleshooting and the consensus so far is battery. Thanks all. I'll check back once the new battery is installed. Also I'm ordering a new trickle charger since my current "dumb" one is now suspect.
Back to top Go down
Richard
GRiSO Capo
GRiSO Capo
Richard


Posts : 615
Join date : 2018-10-04
Age : 60

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Fri Jul 14, 2023 12:22 am

Take this opportunity to purchase a lithium battery. It's worth to do it Wink

JohnA likes this post

Back to top Go down
Wet Coaster
Carlotto
Carlotto
Wet Coaster


Posts : 38
Join date : 2015-03-11

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Tue Jul 18, 2023 5:39 pm

Richard wrote:
Take this opportunity to purchase a lithium battery. It's worth to do it Wink
Living in Canada, I'd be concerned about Lithium and the cold weather. Any thoughts?
Back to top Go down
Wet Coaster
Carlotto
Carlotto
Wet Coaster


Posts : 38
Join date : 2015-03-11

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Tue Jul 18, 2023 5:43 pm

paulbrice wrote:
Parts list for tank bolts here (2007 1100 is same as this - I checked) OR you could measure it (incl screw pitch guage)...
I don't have a pitch gauge, nor a shop manual. Thanks for the parts list.
Back to top Go down
evansnows
Grignapoco
Grignapoco
evansnows


Posts : 185
Join date : 2019-06-05

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Tue Jul 18, 2023 9:06 pm

A question regarding starting. In my van I have an emergency jump starter in the glove box.
It's small and hooked up to the van electrics so always charged.
Any reason why a similar arrangement couldn't be carried on the GRiSO ?

[You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
http://c-space-solutions.com/
Pete Roper
GRiSO Capo
GRiSO Capo
Pete Roper


Posts : 10291
Join date : 2013-05-29
Age : 67

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Tue Jul 18, 2023 10:43 pm

Not at all. I've got an identical booster pack I carry with me on longer trips, car or bike.
Back to top Go down
paulbrice
GRiSO Capo
GRiSO Capo
paulbrice


Posts : 1452
Join date : 2015-01-04
Age : 62

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Wed Jul 19, 2023 9:47 am

Pitch for M6x40 & M6x25 is 'usually' 1mm....(I haven't checked the actual bolts on bike yet)
Back to top Go down
bioman
GRiSO Capo
GRiSO Capo
bioman


Posts : 808
Join date : 2014-05-06

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Wed Jul 19, 2023 11:07 am

paulbrice wrote:
Parts list for tank bolts here (2007 1100 is same as this - I checked) OR you could measure it (incl screw pitch guage)...

[You must be registered and logged in to see this image.]


This exact same bolt (# 6 in the above diagram) came also stripped out of my GRiSO a few months ago. I then noticed that the "T bush" (# 9) was missing, which probably caused the bolt not screwing in straight. To be on the safe side I ordered the correct screw & T bush from Stein-Dinse. I also got a 6 mm tap (this one) to clean out the nut (which is not really a nut but is the part that the bolt screws in).
Back to top Go down
Wet Coaster
Carlotto
Carlotto
Wet Coaster


Posts : 38
Join date : 2015-03-11

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Fri Jul 21, 2023 10:46 am

paulbrice wrote:


This exact same bolt (# 6 in the above diagram) came also stripped out of my GRiSO a few months ago. I then noticed that the "T bush" (# 9) was missing, which probably caused the bolt not screwing in straight. To be on the safe side I ordered the correct screw & T bush from Stein-Dinse. I also got a 6 mm tap (this one) to clean out the nut (which is not really a nut but is the part that the bolt screws in).

Thanks for the tap tip. Amazon is out of stock but I'll head over to KMS Tools and pick one up.
Back to top Go down
Wet Coaster
Carlotto
Carlotto
Wet Coaster


Posts : 38
Join date : 2015-03-11

Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1Sat Jul 22, 2023 10:53 am

OK. The battery arrived, added acid, charged and installed. Poof! problems gone. So it was the both my batteries all along. At the same time I bought an Optimate 4 battery conditioner/tender. 35+ years of using a trickle charger and a timer are now behind me. Now I just have to find somewhere nearby to buy 2 M6-40mm hex cap tank bolts to replace the stripped ones!

Thanks all for the great advice! Cheers and keep the shiny side up!
Back to top Go down
Sponsored content





Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Empty
PostSubject: Re: Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!   Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help! Icon_minitime1

Back to top Go down
 
Mostly Dead 1100 No start, odd clicks, ECU disconnect, SERVICE! Help!
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» I have a big problem : GRiSO 1100 won't start
» GRiSO 1100 no start
» GRiSO 1100 no start
» GRiSO 1100 will not start
» GRiSO 1100 does not start anymore

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GRiSO ghetto :: The Ghetto :: GRiSOLOGY-
Jump to: